İçeriğe geç

Horon Halk Oyunu Nedir

Horon nasıl bir halk oyunu?

Rize yöresinde oynanan halk oyunlarına genellikle “horon” denir. Genellikle tulum ve kemençe eşliğinde oynanan horon, bazen müziksiz, türküler eşliğinde de oynanabilir. Ortada tulum veya kemençe çalan bir kişinin etrafında kız ve erkek çocuklardan oluşan bir çember oluşturularak oynanır.

Horon nedir araştırma?

Horon Nedir? Geleneksel olarak Karadeniz bölgesinin doğu kesimlerinde oynanan bir halk dansıdır. Rize, Artvin, Ordu, Sinop, Samsun, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerinde oynanır. Bayburt ve Erzurum’un bazı ilçelerinde de oynandığı bilinmektedir. Yunanca dans anlamına gelen horos kelimesinden gelmektedir.

Horon nedir araştırma?

Horon kelimesi Karadeniz bölgesine ait bir dans türü olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesinde özellikle Kemençe çalınarak oynanan bir halk dansıdır. Ayrıca Karadeniz bölgesine ait bir halk dansı olarak da ifade edilebilecek bir kelimedir denilebilir.

Horon halk oyunu hangi bölgeye aittir?

Doğu Karadeniz bölgesinde Horon kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve cesaretin simgesidir. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır. Sert ve dağlık doğal yapı yöre halkını hareketli kılmıştır.

Horon nereye ait?

Gümüşhane’de oynanan başlıca Horonlar şunlardır: Siksara, Knee Break (Urum Diki), Knife Game, Mavrangel, Dik Horon, Düz Horon, Hey Mustafa, Üç Ayak, Cemo, Beş Ayak, Sorda Diki, Lazutlar.

Horon türleri nelerdir?

Basit ve hareketsiz figürlerle oynanan horonların genel adıdır. Rahat Horon, Adi Horon, Aşağı Horon, Kara Horon, Dizi Horon, Millet Horon adlarıyla, Sürmene’de tek ayaklı iki ayaklı, Tonya’da üç ayaklı olarak oynanır. Bazı ilçelerin köy adlarıyla da bilinir ve bu şekilde oynanır.

Horon nasıl bir şey?

Horon, eskilerin deyişiyle omuzların çok sert, güzel, estetik açıdan hoş bir şekilde enine titremesidir; Siksara’da baştan ayağa ritmik bir titremedir ve indirildiğinde son derece coşkulu bir titremedir; Horon’un Nirvanası’nda olduğu gibi kendini ifade etme biçimidir.

Horan mı horon mu?

Horan sözcüğü Türkçe sözlükte horon şeklinde yazılmış ve kökeni belirtilmeden Yunanca bir sözcük olarak kabul edilmiştir: ‘Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe ile oynanan bir halk oyunu’; horon vurma ise en yakışıksız biçimde ‘horon oyunu oynama’ ifadesiyle okuyucuya sunulmuştur (TDK 1998: 1003).

Horon hangi ile ait?

Horon, Türk halk danslarının bir koludur ve Türkiye’nin kuzeyindeki Karadeniz bölgesine aittir. Karadeniz’in kıyı bölgelerinde, özellikle Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin gibi şehirlerde ve çevrelerinde sıklıkla oynanan bir halk dansıdır.

Horon oynarken hangi ayakla başlanır?

Horon’da birkaç tekrarlı hareket vardır. Bu noktaları doğru bir şekilde öğrenmek büyük rahatlık sağlar. Horon’daki her hareket üç kez tekrarlanır. Oyun sağ ayakla başlar ve ayaklar her seferinde üç kez üst üste yere sertçe iner.

Horon ve çay nerede?

Karadeniz denilince kemençe, doğa, çay ve fındıktan sonra akla Horon gelir.

Trabzonda horon var mı?

Trabzon ve çevresinde horon, davul, zurna, kemençe, kaval, tulum-zurna, zamk, sini, bakraç, basin ve kufa ile çalınır. Müzikleri kısa motiflerin ve cümlelerin aralıksız tekrarlandığı bir atmosferle karakterize edilir ve ritim canlılığı ve hızı gösterir.

Horonda nasıl kıyafetler giyilir?

Bölgede kullanılan giyim eşyaları arasında sandaletler, siyah lastik ayakkabılar, botlar, cübbeler, peştamallar, kemerler, mesler ve lastik ayakkabılar yer alır. En göze çarpanlar, genellikle beyaz, kırmızı, geniş çizgili veya kareli, köy kadınlarının cübbelerinin üzerinden bellerine bağladıkları peştamallardır.

Halay hangi ülkeye ait?

Halay, Türkiye’nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgelerinde oynanan halk oyunlarının genel adıdır.

7 bölgenin halk oyunları nelerdir?

Hora: Trakya, Güney Marmara, Orta ve Batı Anadolu. Teke: Göller Bölgesi, Batı Akdeniz. Halay: Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, Orta Anadolu’nun doğusu. Bar: Kuzeydoğu Anadolu. Kafkaslar: Kuzeydoğu. Daha fazla makale…•15 Mart 2021

Karadeniz halk oyunları nelerdir kısaca?

Karadeniz bölgesi denildiğinde akla ilk gelen şey Horon’dur. Kendi içinde farklı oyun türleri barındıran Horon, Karadeniz bölgesinde en çok oynanan yerel oyundur. Karadeniz bölgesinde oynanan diğer önemli yerel oyunlar ise Atabari, Orta Batum, Kaşık Zeybek ve Bozkır Halay’dır.

Samsun Halk Oyunları Nelerdir?

Tespit edilen Samsun halk oyunlarının isimleri: Alaçam, Sarıkız, Tombul Gelin, Samsun sallama oyunları, Bafra, Sarıkız ikileme, Demirağa, Zirto, Kabadayı, Kasap, Samsun horonu, Tombul Gelin, Rumeli dik horonu, Köroğlu, Kızlar havasi, Çarşamba, amba Çiftetellisi . , Çarşamba maç havası, Çarşamba hoş geldin, sağırlar…

Trabzon halk oyunları nelerdir?

Çeşitleri: Laz Horon, Rize Horon, Tik Horon, Sera, Sera Jumping, Shaking, Trembling Horon Havası (Maçka), Kadın Dolay Horan Havası (Maçka), Yisera Havası (Akçaabat), Haçka Havası (Haçka bir tür adıdır) köy ).

Horonda nasıl kıyafetler giyilir?

Bölgede kullanılan giyim eşyaları arasında sandaletler, siyah lastik ayakkabılar, botlar, cübbeler, peştamallar, kemerler, mesler ve lastik ayakkabılar yer alır. En göze çarpanlar, genellikle beyaz, kırmızı, geniş çizgili veya kareli, köy kadınlarının cübbelerinin üzerinden bellerine bağladıkları peştamallardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir